dimarts, 3 d’abril del 2018

PUNT I FINAL AL CAS DE RAMADERIA PIFARRÉ

El passat estiu del 2017 l'Audiència provincial de Lleida va dictar el dret de servitud forçosa perquè la Granja Pifarré pogués recuperar el seu dret a pas pel camí on tota la vida havien transitat els ramaders lleidatans. L'empresa Plagar y Serveis Socials, S.L, propietat de l'alcalde de Barbens José Luís Plaza va recórrer la sentència al TSJC. Finalment la sala civil i penal del TSJC ha revocat el recurs de cassació per no tenir cap fonament la qual cosa farà que la sentència de servitud favorable a la família Pifarré sigui definitiva i ferma. Els ramaders hauran de fer un pagament simbòlic en concepte del registre de servitud, aquesta garantirà la comunicació adequada de l’explotació familiar i ramadera. A més, el tribunal imposa a l'empresa Plagar y Serveis Socials, S.L, a pagar les costes d’aquest darrer procés judicial.

La família Pifarré ha rebut la notícia amb molt alleugeriment, esperança i una gran sensació de desbloqueig que posa punt final al llarg procés que ha limitat la producció de la ramaderia en el seu dia a dia quotidià. En el judici de l'estiu del 2017 van quedar clarament demostrats els perjudicis pel que fa a avituallament de farratges, farina i altres aliments i la dificultat en l'entrada i sortida d'animals vius entre d'altres.

Després de diversos litigis entre l'empresa que gestiona la finca de l'Horta veïna dels Pifarré i la Ramaderia s'ha produït un desenllaç final favorable a la Ramaderia Pifarré que ben aviat podrà recuperar la normalitat de treball a la seva granja.

El ramader, Carles Pifarré i Vidal, afirma que durant aquests anys han passat una autèntica prova de vida que ha posat al límit la continuïtat de l'explotació ramadera i familiar. Amb iniciatives hostils i denúncies encaminades a la clausura de la granja. Finalment, ha explicat que la clau de la seva perseverança ha estat la unió de tota la família i, sobretot, el suport social que la ciutadania de l'Horta i de la ciutat de Lleida van mostrar davant de l'autèntica injustícia que s'havia fet en el seu cas. Els ramaders han volgut compartir una reflexió dirigida als responsables de diferents administracions demanant que aquestes donin més cobertura legal a la gent que viu i treballa a l'Horta. Com a exemple han citat el futur Pla d'Usos que gestiona la Paeria i la Nova Llei de Territori que és competència de la Generalitat. Totes dues administracions tenen possibilitats reals de prendre mesures en favor de l'Horta per protegir-la d'especulacions urbanístiques i altres abusos garantint la seva singularitat rural i potenciant la diversificació econòmica de les explotacions familiars. Pifarré ha recordat que justament el passat 17 de març la CONFAVC (Confederació de Federacions de Veïns de Catalunya) en el seu congrés celebrat a Lleida va aprovar una línia estratègica per donar suport i protecció a espais municipals i rurals com l'Horta lleidatana, tot gràcies a una proposta de la FAVLL. Els ramaders celebren la bona direcció d'iniciatives que en un futur evitaran problemes com el que ells han suportat aquests darrers anys. I han acabat demanant que el seu cas serveixi de reflexió i exemple per encarar el futur protegint i incentivant un millor futur per treballar amb garanties a l'Horta de Lleida.

L'empresa Plagar y Serveis Socials, S.L, es veurà obligada per la justícia a obrir les portes del camí immemorial de l'Horta. Ben aviat l'Horta i en concret la Granja Pifarré viuran l'obertura del camí, els ramaders ja han informat que voldran celebrar de manera serena i festiva amb tota la ciutadania de Lleida i preparen una jornada de portes obertes que anunciaran via xarxes socials. Serà un acte on l'etiqueta #salvemramaderia lluirà per darrera vegada després de més de 2 anys i mig de presència simbolitzant la defensa de la dignitat pagesa i la protecció de l'Horta de Lleida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada