dilluns, 27 de juny del 2016

ATUREM L'ASSETJAMANET RURAL A GRANJA PIFARRÉ

SIGNATURA DE SUPORT A GRANJA PIFARRÉ: AQUÍ
La situació de bloqueig que pateix la Granja Pifarré com explotació agrícola i familiar es causada pel tancament d’un camí centenari de l’Horta lleidatana per part d’una empresa que té uns clars interessos urbanístics. La prova més clara és la denúncia que va efectuar aquesta empresa (febrer 2016) a La Paeria per demanar la retirada de la llicència ambiental de la granja que equivaldria al seu tancament. Per sort els tècnic municipals van desestimar la petició perquè la denúncia estava basada en dades infundades. A més, els propietaris no viuen en aquesta finca i, entre altres activitats, es dediquen a realitzar promocions urbanístiques.
El desembre de 2014 una sentència dels jutjats de Lleida va tallar l’ús de pas del camí derivant l’activitat d’abastiment de la granja a una via de servei d’ADIF no apta per a vehicles de gran tonatge que són d’ús habitual a la granja. Durant el pont de la diada del 2015 l’empresa veïna va bloquejar el camí amb unes peces de formigó i una tanca metàl·lica. Davant aquesta situació La Paeria va resoldre (25 de setembre de 2015) en un decret d’alcaldia que l’empresa veïna havia de deixar pas tots els dimarts de les 12h a les 15h durant un termini de 2 mesos. Només es va respectar aquest decret en 2 moments per la retirada de 52 animals vius el mateix 25 de setembre i per la retirada d’un animal mort durant el mes de novembre. Els altres dies es va negar el pas de camions de pinso i altres al·legant que amb vehicles més petits la granja es podia abastir per la via de servei d’ADIF. Fins i tot es va negar l’entrada d’un vehicle de retirada de cadàvers el 25 de novembre quan encara el decret era vigent. Per aquest motiu el DARP va ordenar fer l’enterrament de 2 vedells morts en la fossa de la finca, situació totalment extraordinària i que va requerir d’un certificat especial del Director General d’Agricultura i Ramaderia. Aquesta situació s’ha repetit en 3 ocasions i actualment hi ha 4 vedells enterrats a la granja en cal viva.
Al març de 2016 una segona resolució de l’Audiència provincial no admet a tràmit la documentació aportada per Ramaderia Pifarré on és demostra la dificultat de mantenir la viabilitat de la granja (Peritatge dels tècnics de La Paeria, resolució del Director General d’Agricultura i Ramaderia del DARP i 2 informes d’ADIF ). Aquesta darrera sentència no és ferma motiu pel qual Ramaderia Pifarré està en procés de recurs al TSJC. La granja ha reduït la seva producció a del funcionament habitual. La finca i la granja es troben enclavades en una única sortida que dóna a un vial de servei d’ADIF impracticable per a vehicles de les característiques que necessita una explotació ramadera amb capacitat per a 400 vedells d’engreix.  Com certifica el peritatge dels tècnics municipals de l’Ajuntament de Lleida el ferm és de terra i hi ha un tram amb doble corba en el qual els camions no hi poden passar perquè no disposen d’angle de gir.
Per altra banda la mateixa empresa que gestiona la propietat veïna també ha tancat el pas al subministrament d’aigua de reg i aigua de boca per animals que passa en canonada subterrània per la seva propietat causant grans dificultats afegides a la resta d’entrar alimentació.
Actualment està reconegut el mobbing laboral, immobiliari i l’escolar… esperem que el mobbing rural mai s’hagi d’afegir a aquesta trista llista. Demanem, especialment, a les nostres Administracions que treballin de valent en aquest sentit, la pagesia i ramaderia catalana s’ho mereixen. També fem arribar un missatge de solidaritat a tots els pagesos i ramaders de totes les comarques catalanes i d’arreu que es veuen afectats per situacions similars a la nostra. És urgent una legislació i una determinació clara de les administracions per fer justícia  i per evitar que entorns rurals esdevinguin espais d’urbanització descontrolada per alguns privilegiats.Tots sabem que hi ha altres llocs destinats per aquest ús.
PER TOT FEM DUES DEMANDES:
1-Primer demanem una actuació conjunta i decidida de les Administracions que tenen competències en comunicació i sanitat animal. Concretament fem arribar la proposta a La Paeria i el DARP perquè treballin de manera conjunta i emetin un decret o actuació normativa per facilitar la comunicació productiva de la granja abans que sigui massa tard i hagi de clausurar la seva activitat agrària.

2- I com a segona demanda proposem iniciar rondes de consultes amb sindicats, administracions, cooperatives i associacions del camp per iniciar el camí d'una legislació que protegeixi la productivitat i la vida agrària. Hem de garantir un futur de qualitat pels nostres joves agricultors i agricultores perquè suposarà un entorn rural pròsper amb productes de qualitat i proximitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada